Видове масажи

Posted by admin 01.02.2016 0 Comment(s)

 

Кои са най-предпочитаните масажи?

 

Съществуват многобройни масажни техники – класически, по-екзотични и с различни ефекти. Има обаче няколко основни вида масаж, които са и най-предпочитаните от клиентите. 

 

Ето кои са най-известните масажи:


Шведски масаж

 

Това е най-популярният масаж, наричан е още класически. Особено разпространен е в западните страни и може да се извършва на цялото тяло или частично (на гърба, врата и рамената).
Ако за първи път ще посетите масажист, класическият масаж е най-подходящият избор. При него мускулите се отпускат от напрежението и тялото се тонизира. Сред другите ефекти са стимулиране циркулацията на кръвта и подобряване на имунната система. 
Класическият масаж е най-често прилаганият и затова е задължителен за всички СПА центрове и масажни студия. Той може да е много нежен и релаксиращ, чудесен избор за отпускане и разтоварване от напрежението.

 

Дълбоко-тъканен масаж


Тази техника е повече с лечебна цел отколкото за релаксация. При нея се набляга на бавните движения и на натиска за достигане до дълбоките тъканни структури на мускулите. Често се прилага за лечение на контузии и за намаляване на болката и възпаленията. Има положителен ефект при хронично мускулно напрежение и проблеми със стойката.


Този масаж понякога може да се комбинира и с други техники в зависимост от състоянието и нуждите на клиента.


Обикновено след процедурата клиентите може да се чувстват схванати за 2 – 3 дни, след което усещането отшумява.

 

Ароматерапевтичен масаж


Този вид масаж комбинира две древни техники – масажът и влиянието на ароматите.


Масажистът подбира подходящи етерични масла, както и различни средства като кафе, морска мента, шоколад, канела, цитруси и др. Ароматите се подбират индивидуално според всеки клиент. Те задължително трябва да влияят за намаляване на стреса, отпускане на напрежението, да енергизират и да допринасят за цялостния комфорт. Едно от най-често използваните етерични маска е това от лавандула. 

По време на масажа ароматните вещества се втриват заедно с масжното олио, като понякога може и да се впръскват във въздуха.


Основните ефекти от процедурата са намаляване на стреса, положително действие върху емоционалното състояние, облекчават се възпаленията и болките и др.

 

Масаж с горещи камъни


Древна техника, която комбинира силно въздействие върху физическото и психическото състояние на човека. За процедурата се използват вулканични базалтови камъни. Те са с изцяло естествен произход и се добиват от морските крайбрежия и речните корита.


Непосредствено преди масажа те се затоплят, като най-подходящият начин за това е да се използва нагревател за вулканични камъни. Масажистът може да си служи с тях по различни начини – поставяйки ги на определени точки от тялото или да ги държи в ръцете си като помощно средство. Базалтовите камъни имат енергиен заряд и е известно е, че тази процедура влияе върху седемте енергийни центъра на човека или още наричаните чакри.


Процедурата се комбинира с релаксираща музика и отпускащи аромати. 


Ефектът от тази терапия е силен и продължителен. Мускулите се освобождават от натрупаното напрежение и се подобрява цялостното физическо състояние, едновременно спомага и за емоционалният баланс.


Повече за масажът с горещи камъни можете да прочетете в нашата публикация, посветена на тази техника. - Масаж с горещи камъни

 

Шиацу масаж


Тази древна техника съществува повече от 2000 години. Терапията е японска и е производна на акупунктурата. Буквално означава „натиск с пръсти“. Натискат се определени точки от тялото за от 2 до 8 секунди. Въпреки че Шиацу е силов масаж, той може да бъде много релаксиращ и след това да се чувствате отпуснати и отпочинали. По време на този масаж клиентът трябва да диша бавно и равномерно. Чрез натиска също се влияе на енергийните потоци на тялото. 

 

Тайландски масаж


Още една древна масажна техника, която влияе на емоционалното състояние на човека. В Тайланд тя се практикува от приблизително 2500 години. При този масаж се използва натиск, включва разтягания и компресии. Основна разлика между тази и останалите масажни техники е, че тук клиентът не стои неподвижно, а масажистът движи и разтяга различни части от тялото му. С тайландския масаж се подобрява гъвкавостта, същевременно се намаля стресът и напрежението. Процедурата е по-енергизираща в сравнение с много други.

 

Масаж за бременни


Известен е също и като пренатален масаж. В последните години той става все по-известен сред бъдещите майки. Тази техника се прилага строго индивидуално за всяка жена. С масажа се цели намаляване на болките и отоцоте, както и да се редуцират безпокойството и напрежението. Дамите прибягват до него, за да намалят дискомфорта по време на бремеността. Важно е те да се доверят единствено на професионалисти, които имат нужните умения и знания за тази процедура. 
Ако масажът се прилага редовна по време на цялата бременност, би могъл да спомогне за по-лесно раждане.

 

Спортен масаж


Тази техника се използва за лечение на контузии и подобряване на състоянието след физическо натоварване, вместо за отпускане и релаксация. 


Техниката е полезна не само за професионални спортисти, но и за всички хора, които са физически активни. 


При спортния масаж се използват много разтягания, а ударите са по-силни и интензивни, за разлика от движенията при класическия масаж.

 

Масаж на краката


В основата на тази техника е теорията, че различни точки от ходилата имат пряко въздействие върху отделните части от тялото и върху някои органи. За този масаж се използва натиск. Процедурата може да бъде много отпускаща и приятна. Препоръчва се при хора, които прекарват дълго време на крак.