Прилики и разлики между рейки и масаж

И двете са системи за естественото лечение, които се фокусират върху енергията на тялото, днес рейки масажът е често срещано и ефективно лечение.

Масажът е изключително полезна процедура, тъй като отпуска мускулите, увеличава притока на кислород към цялото тяло, насърчава свободния поток на енергия в тялото. След пълноценен масаж се чувствате спокойни и освежени.

Японското изкуство рейки има подобни практически цели-да се увеличи и балансира енергийния поток в организма. Докато обикновеният масаж е по-енергичен и стимулиращ мускулите, то при рейки масажът се използват леки докосвания, дори понякога и само близост до тялото е достатъчна. Използват се между 12 и 20 позиции на ръцете, в зависимост от това, което искате да постигнете.

Масажът е една от най-старите форми на медицинско лечение, записани за първи път в Китай, преди повече от 2000 години. Рейки масажът е наскоро разработена практика, изобретена през 1922 г. от д-р Микао Усуи, японски будист. Той учи око 16 лечителя на тази практика, които доразвиват наученото.


Разлики между обучението при масажистите и при специалистите по рейки масаж

За да станете лицензиран масажист, трябва да минете през обширни курсове, обхващащи часове по анатомия, физиология, които са допълнение към масажните техники. В зависимост от това, доколко искате да се усъвършенствате, програмата може да трае от 6 месеца до 2 години. В много държави се изисква сертификат, който да е доказателство за уменията ви. При рейки масажът все още на малко места се изисква лиценз, и постепенно се изграждат критерии, по които да се следи качеството на новия вид терапия. Можете да научите основни похвати за няколко дни, но ако искате да станете мастър, треньор или инструктор, ще трябва да отделите месеци, а може би и година. Обучението се извършва само от лечители или от хора, обучени от тях.


Масаж и рейки – комбинация

В много салони, масажистите правят комбинация между обикновен и рейки масаж. Така те подобряват както физическото, така и духовното състояние на клиентите. Препоръчва се прилагането на рейки масаж, тъй като се смята, че това създава хармония на енергиите и уравновесява духа. В комбинация с масажни техники, клиентите ви ще останат доволни и ще дойдат отново. Разбира се, трябва помещението, в което извършвате процедурите да е с подходяща температура, аромат, музика и удобно масажно легло

Препоръчително е процедурата да се извършва поне веднъж месечно, за да бъдат премахнати негативната енергия и стресът, на които сме подложени в ежедневието си.