Лечебни масажи срещу настинка и грип

В сезона на грипа, настинките и подсмърчанията не само лекарствата са ефективно средство. Има няколко изпитани лечебни масажи, които ще ви помогнат да се отървете от болестта възможно най-скоро. Няколко отпускащи терапии ще отпуснат схванатия врат, схванатия гръб и кръст. 

Първите симптоми за неразположение в резултат на настинка са ясни за всички – тежест в главата, леко подсмърчане, хронична умора, болки в ставите, замаяност, желание да се завиете през глава и да се събудите в края на март.

Ако сте предвидливи и вече сте се ваксинирали срещу грип, водите що-годе активен начин на живот и се храните здравословно през повечето време, няма от какво да се притеснявате. Но ако сте закъснели и сте стигнали до момента, в който носа ви тече като река, чувствате се отпаднали, тялото ви боли и целият свят ви е виновен, предлагаме ви няколко изпитани лечебни масажи, с които целият този ужас ще отмине по-бързо.

Лечебен масаж с вулканични камъни

При масажът с вулканични камъни се използват гладки затоплени камъни, които се поставят на определени места по тялото. Топлината действа релаксиращо, като отпуска схванатите мускули и позволява на терапевта да работи по-ефективно.

Масажите с вулканични камъни са практика, измислена от индианците за лечение на болки в мускулите. Но за да усетите действието му в пълния капацитет, най-добре се доверете на професионалист, който има опит с тази техника. В противен случай е по-вероятно да се почувствате като дъска за гладене, вместо да изпитате облекчение от настинката и грипа.

Но ако е направен както трябва, масажът ще раздвижи схванатите места, ще стимулира кръвообращението и ще подобри тонуса. 

Преди да започне масажът, терапевтът загрява вулканичните камъни във вода с температура до 150 градуса. Камъните абсорбират и задържат топлината. Най-често са от базалт – черна вулканична скала, загладена под въздействието на водата от реките и моретата. 

Нагревателите за вулканични камъни позволяват да контролирате температурата на загряване на камъните, а ако разполагат с термоизолиращи дръжки, лесно ще може да ги премествате от едно място на друго.

Докато лежите по лице, масажистът трябва да загрее тялото ви, започвайки от гърба, като държи топъл камък в едната си ръка. След като камъкът се охлади, се подменя с друг. Камъните са в различни форми и с различни размери, за да паснат точно към отделните части на тялото.

Масажът продължава с поставяне на загретите камъни по протежение на гръбначния стълб, по ръцете и дори между пръстите на краката. Като имате предвид, че масажът е измислен от индианците, сигурно се досещате, че подреждането на камъните по тялото не става на случаен принцип.

Местата, на които се поставят се смятат за енергийни точки на тялото и се вярва, че ако са загрети по пълнолуние, имат най-голяма лечебна сила. Но дори да не сте убедени в силата на планетите и звездите, ще усетите ефекта на масажа по топлината, която ще ви помогне да облекчите хремата и настинката. 

Освен кинезитерапевтичен метод, лечебният масаж има и локално действие – има обезболяващ ефект, релаксира и подобрява състоянието на кожата. Релаксиращата терапия облекчава среса и напрежението в мускулите и подобява циркулацията, така че да засили притока на кислород към органите и да намали дискомфорта.

Този лечебен масаж не се препоръчва, ако имате висока температура, защото горещите камъни допълнително ще повишат температурата на тялото и ще засилят неразположението. 

Лечебен точков масаж

Източната медицина помага не само на книга. Хиляди са доволните клиенти, които споделят, че стимулацията на определени точки по тялото, облекчава болежките им за минути. Дали защото се отварят чакри и се активират енергийните центрове, никой не може да каже със сигурност, но важното е, че работи.

Точковият масаж помага на тялото да се възстанови по-бързо и ви отървава от неприятната хрема, болка в синусите и главата с няколко плавни и въртеливи движения за около минута. Масажирайте посочените точки и ще усетите облекчение почти веднага: 

Точката между очите

Точките в края на веждите, точно под слепоочията

Двете точки в основата на носа

Двете точки в началото на носа

Веднага след края на масажа ще почувствате облекчение на тежката хрема и поне два часа ще сте една идея по-добре. Но ако търсите лечебен масаж с дълготраен ефект, най-добре се доверете на масажни инструменти, създадени с цел облекчение. 

Лечебен масаж с мраморни камъни

Обратно на масажът с топли вулканични камъни, е масажът със студени мраморни камъни. Те не се загряват, а се замразяват при ниска температура. Студената им повърхност действа тонизиращо, намалява подпухналостта и стимулира кръвообращението. 

Охладените камъни облекчават лицевата болка, синузит, болката в очите слепоочието и тила. Трябва обаче да внимавате как ги съхранявате. Камъните се оглаждат в запечатан съд, тъй като  поема всякакви миризми заради пореста си повърхност и посветени в хладилник, ще попият аромата на храната. Друг плюс е, че твърдостта им не позволява да се счупят, ако случайно бъдат изпуснати.

Студените камъни предизвикват свиване на кръвоносните съдове и освобождават хистамин и съдействат за борбата с болката и възпалителните процеси в тялото. 

Масажите като профилактика срещу настинка и грип

Освен за лечение консумативи и аксесоари за масаж могат да се използват и като превенция срещу настинка и грип. И ако не всеки масажист може да ви гарантира, че след един масаж ще се почувствате напълно здрави, то може да сте сигурни, че при редовни терапии ще намалите вероятността да се разболеете.

Независимо какъв вид масаж изберете и каква масажна козметика използвате терапията на тялото ще го направи по-устойчиво на вируси и инфекции. Масажите са отлична профилактика в сезона на вирусите, защото задействат лимфната циркулация, облекчават сковаността и помагат на тялото да повиши имунитета си по естествен път.

Всеки масаж има детоксикиращ ефект върху организма, но един лечебен масаж на гръб или лечебен масаж на врат ще успокои стреса и ще увеличи издръжливостта на тялото.