Магията на рефлексотерапията и благоприятното действие на масажа върху организма


Рефлексотерапията на стъпалата е масаж с лечебна сила, който може да помогне за облекчаване на много симптоми като главоболие, безсъние, хронична умора, както и за лечение на много вътрешни болести като чернодробни и бъбречни заболявания, болести на сърцето, високо кръвно налягане. Клиентите го определят като едно от най-приятните изживявания, тъй като премахва натрупания стрес.


По-надолу ще откриете няколко основни техники при направата на такъв тип масаж. Преди да започнете имайте предвид тези съвети:

  1. Уверете се, че ръцете ви са чисти и че ноктите са добре почистени преди да започнете която и да е техника за масаж.
  2. Краката са едно от най-чувствителните места в човешкото тяло. За да избегнете дискомфорта от гъделичкане, което натоварва нервната система, използвайте движения с по-голяма продължителност и натиск.
  3. Много често краката са пренатоварени, затова с няколко движения трябва да установите с каква сила да натискате стъпалото.
  4. Препоръчително е масажът да започне от периферията на стъпалото. По този начин раздвижвате всички сухожилия и нерви, които преминават през глезена, като така подготвяте стъпалото за качествен масаж.


Основи на рефлексотерапията

На снимката можете да видите цялото човешко тяло, отразено холографски върху стъпалото на крака. Под палеца, до края на стъпалото е зоната на гръбначния стълб. Черният дроб се намира от дясната страна на гърдите и корема. Затова в областта на крака можете да го откриете в средата на стъпалото на десния крак.
Далакът се намира в лявата част на ребрата, под сърцето и съответно ще го откриете във външната странична част на левия крак. 
Главата се намира в пръстите на краката, заедно с всички сензорни органи. Долната част на гърба, пикочния мехур, гениталиите и долните крайници са разположени към петата. Бъбреците са разположени в самия център на стъпалото на крака. Тази точка отключва също и дълголетието. 


Извършване на масажа

Препоръчително е да започнете с нанасяне на лосион. Това ще омекоти по-твърдите участъци на стъпалото и ще намали триенето между ръцете и краката на пациентите. Затоплете лосиона в ръцете си и след това го нанесете като започнете от глезените и свършите до пръстите. Повторете движението, за да засилите кръвообращението и да затоплите краката. След това направете кръгови движения по часовниковата стрелка и обратно, за да раздвижите сухожилията и мускулните влакна.

Винаги започвайте с големия пръст на крака, захванете пръстите нежно един по един с помощта на показалеца и използвайте за основа вашия палец. Завъртете палеца на клиента наляво и надясно, а след това го издърпайте надолу, в посока на стъпалото на крака. Може да се чуе изпукване, но това са азотни газове, които се отделят от ставата на палеца. Повторете с всички пръсти и на двата крака. С помощта на дланта на доминиращата си ръка, натиснете точката на бъбрека. 


Сега можете да започнете да масажирате действителната стъпалото на крака

При мъжете започвате от левия крак, при жените – по избор. Първо масажирате ахилесовото сухожилие, разтягате мускула до прасеца като вдигате крака във въздуха.
Продължавате с прилагане на натиск на външната страна на палеца, като преминавате през всички пръсти. Когато стигнете до малкия пръст натиснете и задръжте – така ще освободите напрежението в други групи сухожилия.

Като всеки друг вид масаж, добрата рефлексология на краката трябва да се извършва с движения, идващи от цялото тяло. Вашите движения трябва да са спокойни, а дишането- правилно. Така доброто настроение ще циркулира между вас и клиента. 


За да бъдат краката на подходяща височина и клиента да може да се отпусне, ви препоръчваме да използвате полуцилиндричната възглавница за масаж - NO.VA pro.

Не забравяйте, че за да може клиента да получи максимално удоволствие  от масажа, е необходимо силата на натиска да бъде съобразен с прага му на болка. Иначе ще се получи обратен ефект. Пожелаваме ви успех!